HTML

Áron Bambergben

Friss topikok

Címkék

Nürnberg

2012.04.20. 00:23 liberal youth

Bár még négy nap hátra volt a Vorbereitungskursból, hétfőn meg kellett írnunk a Klausurt (ez lényegében a kurzus vizsgája volt), így ezt követően délelőttönként is szabadidős programokon vettünk részt. Filmvetítések, tesztfeladatok a városban, valamint szerdán csináltunk egy kirándulást Nürnbergbe. Meglehetősen olcsó volt (német szinten meg pláne), hiszen az ún. Bayern-Tickettel utaztunk, amellyel egész Bajorországban ingyen tudtunk közlekedni (nemcsak a vonatokon, hanem a városban is) fejenként mindössze 5,8€-ért.

Mint az általam eddig látott német városok, úgy Nürnberg is nagyon szép város. Mi azonban először az ún. Dokumentations Zenterbe villamosoztunk ki, mely a régi náci Kongresszusi Központ egyik szárnyában kapott helyet. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy ez a múzeum ennek a korszaknak van szentelve. A kiállítás (korabeli tárgyakkal, fényképekkel, video- és hangfelvételekkel illusztrálva) Nürnberg szerepét meséli el a Harmadik Birodalomban, általában időrendi sorrendben. Megtudhatjuk, hogy miért pont Nürnberg lett a pártnapok helyszíne, ezek hogyan zajlottak, milyen terveik voltak a németeknek a várossal, pontosabban milyen hatalmas rendezvénytereket szerettek volna építeni, ezekből mi valósult meg, és végül a nürnbergi per sem maradhat ki. Természetesen közben a náci propagandáról, a koncentrációs táborokról és a hétköznapi életről is sok mindent megismerhetünk, általában ezeknek is a nürnbergi vonatkozásait emelve ki.

A kiállítás megtekintéséhez kaptunk saját audioguide-ot, melyen általában a kiállításon is olvasható szöveget lehetett meghallgatni a filmek alatt hallható szöveggel kiegészítve. Mivel a kiállítás természetesen német nyelvű volt, ezért nagy segítséget jelentett a megértésben, hogy nemcsak olvashattuk, hanem hallottuk is a szöveget. Összesen két órát kaptunk a „nézelődésre”. Fél órával a határidő előtt Jocival még csak a felénél tartottunk (és kivételesen nem a rossz német nyelvtudásunk miatt), ezért elhatároztuk, hogy a félév során még visszatérünk ide. Ezek után talán nem kell sokat bizonygatnom, hogy egy érdekes és lenyűgöző kiállítást nézhettük meg.

Ezek után a csoportvezetők visszautaztak Bambergbe, de aki szeretett, az maradhatott még. Naná, hogy mi maradtunk, és Jocival valamint Bolekkel (egy lettországi orosz srác) egy kicsit nézelődtünk a városban, és persze ittunk egy sört is. És ha már ingyen utazhattunk, az én javaslatomra (mert ugyan kinek jutna még ilyen eszébe?!) metróztunk is egy kicsit. Megérte! Életemben először utaztam teljesen automata, azaz mindenféle személyzet nélküli metrón. Kiálltam az elejébe, és persze videót is készítettem, sajnos nagyon tükröződött az üveg, így el kellett fordítanom a telefonomat, ezért az értékelhető rész megnézéséhez a fejeteket oldalra kell döntenetek. http://youtu.be/xxz4bGL18tA És még egy, ez már kívülről, miután leszálltunk: http://youtu.be/JBK8FVQricQ

A városnézésről pedig beszéljenek a fotók, melyeket az alábbi linken érhettek el:

https://picasaweb.google.com/116099521609997071864/Nurnberg?authuser=0&authkey=Gv1sRgCN-t9KrdmPqHUQ&feat=directlink

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aronbambergben.blog.hu/api/trackback/id/tr644462131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása